Beleef de Bevrijding: Sebastianus Festival – 80 Jaar Vrijheid

Beleef de Bevrijding: Sebastianus Festival – 80 Jaar Vrijheid
14 feb

Bent u benieuwd naar het verhaal van Nijmegen en omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wilt u ervaren hoe het was om te leven in een regio die zwaar werd getroffen door de oorlog, en uiteindelijk bevrijd werd? Dan mag u het concert van Schuttersgilde St. Sebastianus niet missen, dat deel uitmaakt van het groots opgezette Sebastianus Festival 2025, ter ere van 80 jaar bevrijding.

Een muzikale reis naar 1945
We nemen u mee terug naar begin 1945, toen de geallieerden vijf cruciale militaire operaties uitvoerden die samen het Rijnlandoffensief vormden. Deze operaties waren erop gericht om het Rijnland – en daarmee de regio Arnhem – Nijmegen te bevrijden uit de greep van de Duitse bezetter. Tijdens dit unieke concert ervaart u deze geschiedenis niet alleen door verhalen, maar ook door authentieke videobeelden en foto’s die de verschrikkingen en hoopvolle momenten van de oorlogstijd tot leven brengen. Dit alles wordt versterkt door een indrukwekkende muzikale begeleiding van Schuttersgilde St. Sebastianus, die deze zware periode in muziek omtovert tot een aangrijpende ervaring.

Een indrukwekkende historische beleving
Het concert biedt een diepgaande en onvergetelijke kijk op de gebeurtenissen die zich hier 80 jaar geleden afspeelden. Dankzij de samenwerking met het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, het Regionaal Archief Nijmegen, oorlogsveteranen en overlevenden, worden de verhalen en beelden die tijdens het concert worden getoond, zo waarheidsgetrouw mogelijk gepresenteerd. Deze authentieke bronnen zorgen ervoor dat u zich volledig kunt inleven in de beleving van de bevrijding.

Een drieluik van Vrijheid
Dit concert in de Vereeniging in Nijmegen vormt deel II van een drieluik dat in het teken staat van 80 jaar bevrijding. Op zaterdag 18 januari 2025 trapt St. Sebastianus af in Gendt, gevolgd door het concert in Nijmegen op vrijdag 14 februari in de Vereeniging en op zaterdag 12 april 2025 in het iconische Musis Sacrum in Arnhem.

Een uniek samenwerkingsverband
Om deze ervaring zo intens en historisch accuraat mogelijk te maken, werkt Schuttersgilde St. Sebastianus nauw samen met gerenommeerde partners zoals het Vrijheidsmuseum en het Regionaal Archief Nijmegen. Bovendien krijgen de verhalen van oorlogsveteranen en overlevenden een belangrijke plek binnen de voorstelling, wat dit concert tot een emotionele en leerzame ervaring maakt. Dankzij de steun van de Provincie Gelderland kunnen we dit ambitieuze project realiseren en het verhaal van onze bevrijding blijven doorgeven.

Waarom u dit concert niet mag missen
Het Sebastianus Festival 2025 is meer dan alleen een muzikaal evenement. Het is een kans om het verleden op een intense en persoonlijke manier te ervaren. Door de combinatie van muziek, historische beelden en persoonlijke verhalen biedt dit concert een nieuwe kijk op de bevrijding van de regio Arnhem – Nijmegen.  Laat u meevoeren naar een tijd waarin vrijheid niet vanzelfsprekend was en ontdek wat deze bevrijding voor de mensen in deze regio betekende.

Beleef de geschiedenis, eer de helden, en vier 80 jaar vrijheid met ons tijdens het Sebastianus Festival. Mis het niet!

Bezoekersinformatie

Datum
14 februari 2025
Locatie
Keizer Karelplein 2D
651 NC Nijmege2020n
Entree
20
Organisator
St. Sebastianus