Het verhaal loopt door ….!

Het verhaal loopt door ….!
22
jan
-
15
sep

Projectbeschrijving Het verhaal loopt door ….!

Het Pad van de Vrijheid, in 2020 in het kader van Gelderland Herdenkt ontwikkeld door degelijknamige stichting, is een wandelroute van ruim 150 kilometer in een wijde lus rondom Wageningen, opgedeeld in 13 etappes variërend van 9 tot 19 kilometer. Wandelaars kunnen aan de hand van de routegids al wandelend langs vele monumenten en gedenkplekken over de Tweede Wereldoorlog, vrijheid herdenken, ervaren en beleven. Het wandelen door dit gebied kan, naast het genieten van de natuur, een verdiepende en verrijkende ervaring toevoegen aan kennis, discussie, reflectie en bezinning op deze thema’s. De wandeling loopt door het fraaie en gevarieerde landschap rond Wageningen, Rhenen, Neder-Betuwe, Overbetuwe, Renkum, Arnhem, Ede, Lunteren, Ederveen, en Veenendaal. In totaal passeert de route 18 dorpen en steden.
Het Pad van de Vrijheid start en eindigt voor Hotel De Wereld in Wageningen, de plek waar het in 2025 80 jaar geleden is dat op 5 mei 1945 de capitulatiebesprekingen plaatsvonden.
In de naastgelegen aula werd een dag later de vrede getekend. De in juli 2020 verschenen wandelgids Pad van de Vrijheid (uitgegeven in samenwerking met Uitgeverij Blauwdruk in Wageningen) bevat een heldere routebeschrijving aangevuld met duidelijk kaartmateriaal. Daarnaast biedt de gids heel veel achtergrondinformatie en foto’s over de strijd die in dit gebied geleverd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gpx-track is te downloaden op de site www.padvandevrijheid.nl, de podcastserie is te vinden op diverse podcastplatforms waaronder https://app.springcast.fm/podcast/pad-van-de-vrijheid.
In dit vervolgproject zoomen we – in het kader van 80 jaar Vrijheid – in op locaties op of nabij het pad waar het verhaal van oorlog, bevrijding en vrijheid nog elke dag wordt
doorverteld. Langs het pad is een 20-tal musea, informatie- en bezoekerscentra te vinden waar het publiek terecht kan en waar door middel van vaste en wisselende exposities niet alleen wordt ingezoomd op de Tweede Wereldoorlog (Airbornemuseum Hartenstein, hetBetuws Oorlogsmuseum ‘The Island’ en Arnhem Oorlogsmuseum 40-45), maar soms ook op eerdere, vrijwel vergeten conflicten. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval in het Bezoekerscentrum van Fort aan de Buursteeg, onderdeel van de Grebbelinie. Daarnaast liggen er op de route begraafplaatsen (Militair Ereveld De Grebbeberg, Airborne War Cemetry) waar nog elk jaar veel bezoekers en familieleden van oorlogsveteranen op afkomen.
Op  een aantal van deze locaties gaan we in gesprek met betrokken personen (directie, conservator, gids, initiatiefnemer, deskundige, …). -We lopen door de expositie en praten over bijzondere dingen die we zien en die een vaak vergeten verhaal naar boven halen. Ook laten we op elke bezoeklocatie één of twee bezoekers aan het woord, onder andere over de vraag hoe zij aankijken tegen en zich verhouden tot de thema’s van oorlog en vrijheid. Hierbij willen we jongeren aan het woord laten en met hen in gesprek gaan, en mensen die een migratieachtergrond c.q. oorlogservaringen hebben. We leggen de verbinding naar het beleven en borgen van vrijheid in de wereld en samenleving van vandaag. De gebeurtenissen en ervaringen van WOII vormen steeds de basis, om vandaar uit de verbinding naar de actualiteit van het heden te maken, en aspecten van vrijheid, democratie, samenleven in een pluriforme samenleving, en ieders positie daarin te bespreken. We willen graag een diversiteit in achtergrond van bezoekers organiseren, en met name ook met jongeren in gesprek gaan, en met mensen die oorlogsgeweld van nabij hebben meegemaakt of er nauw bij betrokken waren of zijn. Van de gesprekken willen we podcasts laten maken. De afleveringen worden gepubliceerd via de bekende podcastplatforms en zoveel mogelijk ook op websites van bezoeklocaties. Natuurlijk ook op de website van het Pad van de Vrijheid.
De podcasts worden ook weer geïntegreerd in de routeapp van Pad van de Vrijheid. De
podcasts kunnen behalve aan interesse voor de musea en de verhalen die ze laten zien, en interesse in thema’s van oorlog en vrijheid, ook uitnodigen tot en verdieping in
herdenkingstoerisme.

De locaties die we willen bezoeken zijn:
. hotel de Wereld en de Aula in Wageningen
. museum De Casteelse Poort in Wageningen
. het Airborne museum in Oosterbeek
. het Glider museum in Wolfheze
. de Muur van Mussert in Lunteren
. het Grebbeliniemuseum in Veenendaal-de Klomp
. het Militair Ereveld op de Grebbeberg
. het stadsmuseum in Rhenen
. Informatiecentrum de Polen in Driel
. Groot Warnsborn (ansichtkaart Anne Frank)
. mogelijk landgoed Prattenburg
De podcast is het middel bij uitstek om ook jongeren (studenten) en niet-lezers te bereiken.

Bezoekersinformatie

Datum
22 januari 2024 t/m 15 september 2025
Locatie
Bevrijdingsstraat 11
6701AA Wageningen
Organisator
Stichting Pad van de Vrijheid